De wortelkanaalbehandeling

Een tand of kies is hol van binnen, in deze holle ruimte zijn bindweefsel, bloedvaten en zenuwweefsel aanwezig. Dit weefsel kan ontstoken raken door tandbederf (een gaatje) of omdat er sprake is van een trauma. Omdat dit veelal gepaard gaat met pijn wordt de tandartspraktijk veelal wel bezocht wat resulteert in de noodzaak van het doen van een wortelkanaalbehandeling. Soms gaat de ontsteking echter niet gepaard met pijn en sterft de zenuw langzaam maar zeker af wat uiteindelijk een wortelpuntontsteking veroorzaakt. Deze kaakontsteking geeft dan vervolgens klachten of deze ontsteking wordt bij toeval gevonden op een röntgenfoto waardoor alsnog de noodzaak tot een wortelkanaalbehandeling ontstaat.

De behandeling bestaat uit het opsporen van alle aanwezige wortelkanalen, hiervoor gebruiken wij een behandelmicroscoop, en het vervolgens reinigen en vullen van de wortelkanalen.

Meestal heeft iedere wortel één wortelkanaal maar meerdere kanalen in een wortel komen ook voor. Tanden en kleine kiezen hebben over het algemeen één wortel en grote kiezen drie wortels. Afhankelijk van het aantal wortels duurt een behandeling uiteraard langer of korter. De meeste behandelingen zijn binnen 90 minuten afgerond.