De herziening van een eerder uitgevoerde wortelkanaalbehandeling

Soms blijkt er een kaakontsteking aanwezig onder een kies die eerder een wortelkanaalbehandeling heeft gehad. Dit kan voorkomen als er bijvoorbeeld weer een gaatje in de kies is ontstaan die het vulmateriaal in het wortelkanaal heeft bereikt of dat er eerder mogelijk een wortelkanaal niet is behandeld omdat deze zonder behandelmicroscoop niet zichtbaar is. De meeste tandartsen zullen deze herbehandeling niet uitvoeren in hun praktijk en zullen u dan verwijzen naar een specialist.

De behandeling bestaat uit het verwijderen van het oude vulmateriaal in de wortelkanalen, het opsporen van een mogelijk extra wortelkanaal en vervolgens het reinigen en vullen van de wortelkanalen.

Meestal heeft iedere wortel één wortelkanaal maar meerdere kanalen in een wortel komen ook voor. Tanden en kleine kiezen hebben over het algemeen één wortel en grote kiezen drie wortels. Afhankelijk van het aantal wortels duurt een behandeling uiteraard langer of korter. De meeste behandelingen zijn meestal binnen 2 uur afgerond.