Het plaatsen van een implantaat

Het plaatsen van een implantaat is over het algemeen een vrij eenvoudige behandeling die plaatsvindt onder plaatselijke verdoving. Als de verdoving is ingewerkt, zal er in het tandvlees een kleine sneetje gemaakt worden. Op deze manier wordt het kaakbot blootgelegd. De kaak wordt indien nodig gecorrigeerd. Hierna zal afhankelijk van de afmeting van het te plaatsen implantaat een klein gaatje geboord worden van de gewenste diameter en lengte. Een implantaat varieert van circa 3mm tot 5mm in doorsnede en circa 6mm tot 16mm in lengte.

Zodra het implantaat in het kaakbot geplaatst is, wordt deze afgesloten met een tijdelijke kap en de wond wordt gehecht. Hiervoor wordt meestal een oplosbare hechting gebruikt.

Na de behandeling krijgt u instructies mee en indien nodig ook enkele recepten. Om het implantaat goed vast te laten groeien in het kaakbot, is een periode van heling nodig. Deze periode varieert van 6 weken tot 6 maanden.

Afhankelijk van de individuele situatie en wens wordt er tijdens de periode van heling een tijdelijke voorziening geplaatst. Dit kan het oorspronkelijke kunstgebit zijn, dat aangepast wordt of een tijdelijke kroon. Hierdoor hoeft u niet tandeloos te zijn gedurende deze periode.


Het vervaardigen van de constructie op implantaten

Wanneer het implantaat is geheeld kan er worden begonnen met het vervaardigen van de kroon, brug of klikgebit. Uw eigen tandarts zal hier in de regel zorg voor dragen. Op wens van uw tandarts kunnen wij die behandeling echter ook uitvoeren.


Voor het vervaardigen van de constructie werken wij samen met een tandtechnisch laboratorium. De tandtechnieker zal samen met de tandarts bepalen hoe de constructie eruit komt te zien zodat deze daarna voldoet aan uw wensen.